Plafond verven

Van tijd tot tijd moet het gebeuren, het plafond moet weer een frisse uitstraling krijgen. Door allerlei factoren kan een plafond een smoezelige kleur krijgen. Zeker als er in een ruimte wordt gerookt zal het plafond geel gaan kleuren. Maar ook het branden van kaarsjes heeft invloed op de kleur van het plafond. Een fris plafond zegt veel over een huis. Misschien valt een plafond niet altijd direct op bij het binnentreden van een huis, als het plafond niet strak is ziet u het direct. Hoewel het werk niet moeilijk lijkt zijn er nogal wat aandachtspunten voor het witten van het plafond.

Wit is niet altijd wit
Daar waar we spreken over het plafond schilderen hebben we het niet altijd over een echt wit plafond. Het toevoegen van een klein beetje kleurstof aan de verf voor het plafond kan de kleur van de verf net even iets nuanceren. Daardoor wordt het plafond niet steriel wit maar ontstaat een levendige kleur die past bij het interieur.

De juiste verf
Uiteraard is het essentieel dat de juiste verf wordt gebruikt bij het witten van een plafond. Deze keuze bepaalt of een plafond een of meerdere malen moet worden gewit. Daarom moet u vooraf precies weten wat de eigenschappen van bepaalde soorten verf voor het plafond zijn. Hoewel verf voor een plafond in alle kleuren verkrijgbaar zijn moet u zich wel realiseren dat een fris en helder plafond meer een ruimtelijk effect geeft dan een plafond in een bepaalde kleur.

Het juiste gereedschap
De juiste verfroller gebruiken voor het witten van een plafond is logisch maar welke verfroller dat nu precies is is lastig te achterhalen. De keuze is enorm en als u eenmaal bezig bent is het niet handig om te stoppen en een andere rol aan te schaffen. Een verkeerde rol geeft ook spetters en dat veroorzaakt weer extra werk naderhand. Te weinig verf is absoluut niet bevorderlijk voor een goede kwaliteit van het werk. De verf moet egaal worden aangebracht en een goede verfroller helpt daarbij.

Lastig werken
Een plafond witten is lastig werk omdat het plafond hoog zit en u boven uw hoofd moet werken om de verf goed aan te brengen. Het maakt niet uit of u met een handroller of met een rol op een steel werkt, het blijft een lastige klus. Met een roller op een steel kunt u minder goed zien hoe de verf wordt aangebracht omdat de afstand te groot is. Ook uw rug heeft nogal wat te lijden zeker als u meerdere kamers wilt witten.

Voordeel van een schilder
Als u het witten van een plafond uitbesteed weet u zeker dat het werk snel en goed wordt uitgevoerd. U heeft geen last van uw lichaam en geen schoonmaak achteraf door het gebruik van het verkeerde materiaal. Het werk zal ook zeker sneller klaar zijn en u kunt uw eigen tijd beter besteden. Het kan zelfs best zo zijn dat het inhuren van een schilder goedkoper is omdat u dan u in uw eigen tijd meer kunt verdienen. De schilder zal de verf op het plafond in een keer perfect aanbrengen en dat scheelt u veel werk en irritatie, maar ook uiteindelijk geld.

Uw witte plafond vergrijst
In een huis wordt geleefd, en waar geleefd wordt komen vlekken en verkleuringen. Dat geldt voor de wanden van uw huis maar zeker ook voor de plafonds in uw huis. Een plafond is immers onderhevig aan verkleuring. Wanneer u rookt verkleuren uw plafonds door de nicotine maar ook wanneer u niet rookt zal uw plafond na een aantal jaren niet meer zo fris wit zijn als het was toen u het net had gewit. Dat komt bijvoorbeeld door kaarsen die u aansteekt in huis, maar ook door de aanwezigheid van een open haard.

Vocht en schimmel
Het is niet het meest frisse idee, maar in de natte ruimtes in uw huis zal uw plafond verkleuren door schimmel. Dat ontstaat wanneer vocht niet volledig wordt uitgevoerd uit uw badkamer. Uiteraard ventileert u uw badkamer goed; er staat regelmatig een bovenraampje open, maar toch komt er af en toe een vlek in de hoek van uw badkamer. U zult die zo snel mogelijk moeten laten wegwerken om te voorkomen dat er onhygiënische situaties ontstaan. Schimmelplekken in uw plafond bevatten namelijk ziekteverwekkers, en die houdt u natuurlijk het liefst zo ver mogelijk van uw huis vandaan. U zult uw plafond dus moeten verven.

Gedoe of niet; u heeft het zelf in de hand
De reden waarom een plafond verven vaak wordt uitgesteld is dat er zoveel meer werk bij komt kijken dan alleen de kwast of roller ter hand te nemen. Wanneer u meubels in de betreffende kamer heeft staan zult u daar langs heen moeten werken. En u zit ook niet te wachten op verf die van een roller afspat op uw vloer. Wanneer u opziet tegen het zelf verven van uw plafond kunt u de schilder in de arm nemen. De professionele schilder komt met het juiste materiaal om uw meubels en vloer mee af te dekken voor hij aan de slag gaat. Wat uw voorwerk is voordat de schilder aan de slag gaat kunt u samen van tevoren bespreken. Hoe meer werkzaamheden de schilder moet doen, hoe hoger zijn tarief zal zijn.

Verzekerd van een wit plafond
Wanneer de schilder uw plafond onder handen heeft genomen bent u weer jaren verzekerd van een goed stralend resultaat. En dat hoeft niet de hoofdprijs te kosten. U kunt de schilder immers ook in de wintermaanden laten komen om uw binnen schilderwerk te doen. Dan geniet u van het voordeel van de winterschilder wat wel op kan lopen van 5 tot 30 procent.