Kozijnen schilderen

Goed geschilderde kozijnen; verzeker uzelf tegen weer en wind
U zit er thuis graag warm bij. Daarom stookt u goed, maar het verdient ook zorg dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat vanuit uw huis. Warmte kan verloren gaan langs deuropeningen en langs ramen. Het is daarom belangrijk dat deze zaken in uw huis permanent goed in de lak zitten. Het gaat er hier niet alleen om dat de kleur mooi is, maar ook dat de kwaliteit van het schilderwerk optimaal blijft. Langs wijkende stopverf kan immers koude lucht uw huis binnen komen. En wanneer houtwerk in uw kozijnen begint te rotten begint het hele kozijn te rotten. Het is dus zaak dat dit alles voorkomen wordt.

Wat doet u zelf en wat besteedt u uit?
U kunt ervoor kiezen om uw kozijnen helemaal zelf te schilderen. Dit kan echter een tijdrovend karwei zijn, en tijd hebben we niet allemaal. U kunt er dus ook voor kiezen om een vakman in de arm te nemen voor uw schilderwerk. Op die manier bent u ervan verzekerd dat uw kozijnen helemaal mooi strak in de lak zitten en dat u weer jaren lang goed resultaat heeft.

U kunt ook kiezen voor een combinatie; u doet het voorwerk, de schilder maakt het werk af. Dit is zeker praktisch wanneer uw kozijnen al wat ouder zijn en u bijvoorbeeld last heeft van houtrot. Houtrot verwijderen is een klus die u eenvoudig zelf kunt doen. De kozijnen daarna weer opvullen met houtrotvuller en alvast opschuren kunt u ook gemakkelijk zelf doen. In dat geval heeft de schilder er veel minder werk aan en dat ziet u aan het kostenplaatje. Een kozijn schilderen zonder voorwerk kan al voor 5 euro per meter. Een kozijn schilderen met al het bijkomende voorwerk kan al snel op 30 euro per meter komen.

En dan weer strak in de lak
De schilder heeft de keuze uit meerder verfsoorten om kozijnen mee te schilderen. Het speelt mee in de keuze van de materialen of u de kozijnen alleen van buiten of ook van binnen geschilderd wil hebben. Kozijnverf is er namelijk op terpentine basis of op waterbasis. Kozijnverf op terpentine basis is geschikt voor zowel buiten als binnen, maar omdat het op basis van oplosmiddelen is – en er binnenshuis natuurlijk ook verflucht ingeademd wordt- kunt u ervoor kiezen om uw kozijnen binnen op waterbasis te laten schilderen. Let u er dan wel op dat kozijnenverf op waterbasis alleen binnenshuis te gebruiken is. Vraag vandaag nog offertes op om het lokale aanbod in Rotterdam te vergelijken.