Isolatie
Isolatie vervult een essentiële rol
Verstopt in de muren, onder de vloer of gevel en in de kruipruimte zitten onze huizen in Amsterdam tegenwoordig vol met isolerende lagen. Je ziet er – als het goed is – weinig van, maar isolatie speelt een cruciale rol in het creëren van een fijne woonomgeving. Er zijn veel verschillende soorten isolatie, allemaal afgestemd op verschillende plekken in het huis en allemaal met hun eigen functie.
Isolatie beschermt je huis op allerlei slimme manieren tegen de invloeden van buitenaf en houdt een fijn leefklimaat binnen de woning in stand. Lees hier verder om te weten te komen wat voor types isolatie er zijn, en wat die voor functie vervullen binnen de woning.
Isolatie biedt bescherming
Er zijn allerlei soorten isolatie. Op iedere plek in het huis wil je beschermd zijn tegen de elementen. Warmte-isolatie is daarvan een voorbeeld: verwerkt in muren, kruipruimtes, gevels, vloeren en daken zitten isolatielagen die de kou buiten houdt en de warmte binnen. Maar isolatie doet nog meer. Zo beschermt het tegen vocht in de woning en gaat het schimmelvorming in de muren tegen. Ook geluidsisolatie is nodig, zowel voor geluid van buitenaf (luidruchtige buren) als intern in het huis. Al met al komt er dus veel bij kijken om een huis geheel te isoleren.
Bespaar geld met isolatie
Goede isolatie levert een fijne woonruimte op, waarin de temperatuur stabiel is, er geen vochtschade of schimmel optreedt, en geluid van buitenaf weinig merkbaar is. Maar het doet meer: voldoende isolatie is goed voor het milieu, en ook voor de portemonnee. Als warmte binnenshuis vastgehouden wordt, leidt dat tot verminderde stookkosten en CO2-uitstoot. Tot slot is isolatie goed voor de gezondheid van de bewoners. Als slechte schimmels en stressvolle geluiden worden tegengegaan, verhoogt dat bovendien je levensverwachting aanzienlijk. Isolatie is dus van groot belang in iedere woning.
Kruipruimte isolatie
Zorg voor goede isolatie in de kruipruimte
In iedere woning is isolatie onontbeerlijk. Door middel van voldoende isolatielagen in de vloeren en muren, maar ook in het dak en de gevel, voorkom je tocht en kou in huis. Ook vocht in de muren en zelfs schimmelvorming wordt met goede isolatie tegen gegaan. Daardoor creëer je een fijn en stabiel leefklimaat in je woning, en bespaar je bovendien veel kosten. Een belangrijke bron van kou in huis is de grond waar het huis op gebouwd is. Door isolatie aan te brengen onder de vloer of in de kruipruimte, kan dat verholpen worden. En soms helpt de gemeente Amsterdam een handje door inwoners een subsidieregeling aan te bieden.
De voordelen van kruipruimte isolatie
De kruipruimte is de ruimte onder het huis. Die loopt vaak door onder de gehele begane grond en dient om elektra en waterleidingen door heen te laten lopen. Deze kruipruimte moet altijd voldoende geïsoleerd worden. Anders is het niet alleen een bron van kou in huis (koude vloeren in de woonkamer, bijvoorbeeld), maar ook van vocht en mogelijk zelfs schimmelvorming. Isolatie van de kruipruimte kan, afhankelijk van onder andere de afmetingen van de ruimte, op verschillende manieren gerealiseerd worden. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan isolatieparels of isolatiematrassen. De isolatielaag kan vaak vrij gemakkelijk in de kruipruimte aangebracht worden. Je kruipruimte dient in alle gevallen wel minimaal 35 cm hoog te zijn, anders kan deze vorm van isolatie niet toegepast worden. Je zou in dat geval moeten kijken naar bodemisolatie als hoogte van je kruipruimte lager is dan 35 cm.
Bespaar flink op stookkosten met voldoende isolatie
De kosten van het aanbrengen van kruipruimte isolatie zijn relatief laag: afhankelijk van het type woning en de bereikbaarheid van de kruipruimte kun je de klus vaak al voor €20 euro per m2 uit laten voeren. De besparing op de stookkosten kan zo oplopen, dat je dat er binnen een aantal jaar al uit hebt. Intussen verbeter je het wooncomfort natuurlijk aanzienlijk: geen koude vloeren en ronkende verwarmingen meer, maar een stabiel klimaat zonder vocht en schimmelvorming. Het isoleren van de kruipruimte is dus zeker aan te raden.