Buitenschilder

Als de buitenkant van jouw huis of andersoortig pand wel een likje verf kan gebruiken, kun je terecht bij een buitenschilder. Zoals de naam al aangeeft kan een buitenschilder eigenlijk al het schilderwerk buiten aanpakken.

Wat doet een buitenschilder?
Anders dan een binnenschilder specialiseert hij of zij zich in het schilderen van objecten en oppervlakten buitenshuis. Je zult hierbij waarschijnlijk direct aan het schilderen van woningen denken. Een huis heeft een goede verflaag nodig om lang mee te kunnen gaan. Vooral de houten delen van huizen hebben de neiging snel te rotten en verweren als ze niet goed in de verf zitten. Let daarom op dat vooral de kozijnen en overige houten delen strak in de lak zitten. Op die manier ben je misschien iets meer kwijt aan de buitenschilder, maar zal het houtwerk veel langer meegaan dan wanneer je dergelijk onderhoud achterwege laat.

Wat kost een buitenschilder?
De prijs van een buitenschilder ontloopt die van een binnenschilder niet al te veel. Over het algemeen ligt de prijs net wat hoger en kun je voor een buitenschilder denken aan een tarief van €45,- per uur, waar een binnenschilder gemiddeld €40,- per uur vraagt. Uiteraard zitten er grote verschillen tussen de diverse buitenschilders, waardoor het vergelijken van prijzen zeker geen kwaad kan.

Mocht je liever een prijs per project afspreken dan kan dat uiteraard ook. Een schildersbedrijf kan een offerte op maat voor je maken zodat je vooraf al weet wat de kosten zullen zijn. Dat is wel zo makkelijk als je diverse schilders met elkaar wilt gaan vergelijken. Een andere schilder kan immers wel een lager uurtarief hebben, maar als hij drie keer zo lang over hetzelfde werk doet, kunnen de uiteindelijke kosten alsnog erg tegenvallen.

Kosten en prijzen
Waar een gemiddelde schilder circa €40,- per uur vraagt, rekent een buitenschilder met €45,- per uur net iets meer. Het verschil zit er waarschijnlijk in dat een binnenschilder altijd wel kan werken, en een buitenschilder vooral ook afhankelijk is van het weer. Merk wel op dat dit een tarief exclusief materiaal- en voorrijkosten is.

Wat is een goede prijs?
Maar wat is precies een goede prijs? Soms vraagt een buitenschilder meer of juist minder dan het gemiddelde, maar betekent dat dan dat de buitenschilder per definitie slecht is? Nee, zeker niet. Een buitenschilder zal zijn uurloon altijd op diverse factoren baseren. Zo zal een kundige, zeer ervaren buitenschilder met ruim voldoende werk meer per uur kunnen rekenen dan een buitenschilder die net een opleiding heeft afgerond en voor zichzelf is begonnen. Dit terwijl de laatste misschien net zo goed, of nog wel beter werk aflevert.

Prijzen buitenschilder
Tarief per m2 €30,- euro Exclusief materialen en verf
Uurtarief €40,- euro Exclusief materialen en verf

Voor bovengenoemde tarieven gaan we uit van een gemiddelde woning.
Soort Aantal Tarief Beschrijving
Deur 1 €100,- euro Deur en deurpost
Muren 35 m2 €800,- euro Incl. materiaal
Plafond 30 m2 €650,- euro Incl. materiaal
Kozijnen 10 m2 €500,- euro Incl. verf en lak
Trap 1 €450,- euro
Dakkapel 1 €550,- euro Helemaal inclusief kozijnen

Laat je daarom niet altijd leiden door de prijs, maar ga vooral ook af op de ervaringen van buurtgenoten en klanten. Op die manier kom je er niet alleen achter wat een goede prijs is, maar weet je ook wat een goede schilder is. Dat is immers belangrijker dan alleen een lage prijs.

Offertes opvragen
Als je behoefte hebt aan een prijs waar alles al bij inbegrepen is, doe je er goed aan om vooraf een offerte aan te vragen. Je weet dan waar je aan toe bent en wat de te verwachten kosten zijn. Het kan ook geen kwaad om diverse buitenschilders te benaderen en om een offerte te vragen. Op die manier heb je vrijwel gegarandeerd een goede prijs voor je klus.

Prijzen schilder buitenshuis
Hebt u een klus voor een buitenschilder?
Als u buiten wil laten schilderen, is het vaak verstandig om daarvoor een professionele schilder in te huren. Het gaat dan namelijk vaak om grote klussen, die u zelf niet goed uit kunt voeren. De prijzen voor een schilder buitenshuis zijn hoger dan voor klussen binnen, maar dankzij een aantal slimme tips, en door het maken van goede afspraken met het schildersbedrijf waar u besluit mee in zee te gaan, kunt u de kosten toch binnen de perken houden. Ben u benieuwd wat de tarieven van een schilder ongeveer zijn voor een klus buiten?

De gemiddelde tarieven van een schilder
Een schilder berekent het tarief op basis van de klus die u hem vraagt uit te voeren. Gaat het om grote oppervlaktes, dan hanteert een schilder vaak een prijs per m2. Gaat het om intensief werk – zoals het schilderen van deuren, balkons of raamkozijnen – dan gebruikt een schilder liever een uurtarief, omdat het moeilijk is om in te schatten hoeveel tijd de klus hem zal kosten. In de regel liggen de prijzen voor buitenwerk iets hoger dan voor schilderwerk binnen, omdat het moeilijker is en meer tijd kost. Voor een gemiddelde prijs moet u denken aan een uurtarief van 40 tot 50 euro per uur. Maar er zijn wel enkele manieren om die prijs nog wat te drukken.

Lage prijzen voor een schilder buitenshuis?
Een handige tip is om grote klussen goed te plannen. Door gebruik te maken van een winterschilder, kunt u de prijs soms tot wel 30% lager houden. Omdat schilders minder werk hebben in de winter, zijn hun tarieven lager. Vroeger was het ook moeilijker om buiten te schilderen in de kou, maar dankzij nieuwe verfsoorten is dat niet meer zo: tenzij het stevig vriest, kan een schilder in principe gewoon doorwerken. Huurt u een winterschilder in voor een grotere klussen, dan krijgt u daar zelfs extra subsidie voor. Ook door goede afspraken te maken over verf en materialen kunt u de prijs enigszins in de hand houden.

Buitenschilder inhuren
Het is niet ingewikkeld om een buitenschilder in te huren. Je kunt eenvoudig een buitenschilder benaderen en een omschrijving van je opdracht geven en om een offerte vragen. Als deze offerte bevalt en door jou goedgekeurd is, kan de buitenschilder beginnen met de voorbereiding en uitvoering van de klus.

Waar vind je een betrouwbare buitenschilder?
We kennen vast allemaal wel via-via een schilder vinden, maar hoe kom je achter een goede buitenschilder? Je eerste ingeving zou wellicht zijn dat je met behulp van een zoekmachine op internet een heel eind komt. Dat is natuurlijk ook waar. Je zult tal van buitenschilders kunnen vinden. Maar hoe weet je nu of een buitenschilder ook echt een goede buitenschilder is? De kans is immers klein dat je die schilder kent en hij of zij toevallig al eerder een opdracht voor je heeft uitgevoerd.

Waar let je op bij het kiezen van een buitenschilder?
Het is niet eenvoudig om uit te leggen wanneer een buitenschilder een goede buitenschilder is. Natuurlijk kun je uitgaan van je gevoel. Wanneer je met een buitenschilder belt of de buitenschilder bij je over de vloer komt om te kijken wat er precies moet gebeuren, heb je vrij snel door of je een klik met iemand hebt of dat jullie elkaar totaal niet liggen. In dat laatste geval heb je misschien minder de neiging om de desbetreffende buitenschilder de opdracht te vergeven. Maar waar kun je je oordeel verder op baseren?

Je kunt vooral ook afgaan op ervaringen van anderen. Dat kunnen familieleden zijn, maar vaak kun je met behulp van zoekmachines op internet ook al veel ervaringen van derden vinden. Je kunt op die manier redelijk inschatten om wat voor buitenschilder het precies gaat, zonder dat je de buitenschilder persoonlijk kent.

Daarnaast is er een aantal keurmerken voor buitenschilders waar je op zou kunnen letten. Zo is er het keurmerk van de Stichting AF-Erkenningsregeling en het keurmerk Betere Schilder. Wanneer een schilder bij één van de genoemde keurmerken is aangesloten, kun je er van uitgaan dat de buitenschilder over de benodigde diploma’s en certificaten beschikt en je in ieder geval een minimale vorm van kwaliteit opgeleverd krijgt. Verder beschikken die keurmerken vaak over de mogelijkheden om in het geval van onenigheid tussen beide te komen en te bemiddelen.